Het eind van het jaar nadert met rasse schreden. Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van dit kalenderjaar. 2023 was voor ons een jaar van samengaan en verbinding. We hebben OOG en OHM in elkaar geschoven. Eerst achter de schermen, en nu ook ervoor, zichtbaar in ons nieuwe logo. Ook in 2024 zal het team van OOG | OHM Onderwijsondersteuning weer voor u klaar staan. Aarzel niet ons te benaderen, wij helpen u graag. En voor straks: fijne feestdagen en goed nieuw jaar gewenst.
Nanne Groeneveld, directeur
Aanpassing reiskostenvergoeding woon-werkverkeer per 1 januari 2024
De vergoeding voor woon-werkverkeer wordt vanaf 1 januari 2024 een vaste vergoeding per maand in plaats van een vergoeding van het werkelijke aantal kilometers. Dit is zo besloten, omdat vergoeding van de werkelijke kilometers leidt tot meer administratieve druk voor medewerkers en schoolorganisaties.
De regeling blijft verder hetzelfde:
- Een vergoeding van € 0,17 per kilometer.
- Een vergoeding voor de kilometers tussen 7 en 25 kilometer (enkele reis). De vergoeding wordt uiteraard uitbetaald voor de heen- en terugreis.
- Voor vervangers blijft de bestaande uitzondering van toepassing. Zij ontvangen een vergoeding voor de kilometers tussen 7 en 34,5 kilometer enkele reis.
- De vergoeding is gebaseerd op 208 reisdagen per jaar bij 5 reisdagen woon-werkverkeer per week. Deze wordt aangepast aan het aantal reisdagen van de medewerker.
- De berekening is gebaseerd op een jaarbedrag dat wordt uitbetaald in 11 termijnen. De maand zonder uitbetaling is augustus.
- De vergoeding loopt door tijdens de eerste twee weken van ziekte.
(Bron: PO Raad 12 december)
CO2-registratieplicht zakelijk- en woon-werkverkeer per 1 juli 2024
Vanaf 1 juli 2024 zijn werkgevers met 100 of meer werknemers verplicht om alle zakelijke ritten en het woon-werkverkeer van hun werknemers te rapporteren. Deze verplichting zou eigenlijk per 1 januari 2024 ingaan, maar het besluit is uitgesteld omdat de Raad van State een aanpassing op de toelichting heeft gevraagd. De registratieplicht heeft te maken met de klimaatafspraken over vermindering van de CO2-uitsoot. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil inzicht krijgen hoeveel CO2 het zakelijk verkeer en het woon-werkverkeer van werknemers uitstoot. De gegevens moeten uiterlijk op 30 juni 2025 worden aangeleverd.
Controleert u (regelmatig) het saldo op uw bankrekening?
Let op, dat er altijd voldoende saldo op de betaalrekening staat om de salarissen uit te betalen. En dat het maximumbedrag per overschrijving hoog genoeg is om ook extra uitkeringen te kunnen doen. In december wordt naast het reguliere salaris ook de eindejaarsuitkering uitbetaald aan de medewerkers. Als het saldo niet toereikend is, wordt de betaling niet uitgevoerd. Dat zou geen leuke afsluiting van het jaar zijn.
Afsluiting fiscaal jaar
Om de kans op (moeilijk vindbare) fouten in de begroting te verkleinen, is het van belang alle gemaakte kosten die betrekking hebben op het kalenderjaar 2023 ook te verwerken in 2023. Wilt u uw medewerkers erop wijzen dat declaraties uiterlijk 10 januari 2024 worden ingediend. En dat mutaties die betrekking hebben op het lopende boekjaar ook voor die datum worden ingediend bij de eigen contactpersoon van OOG | OHM.
WHK-beschikking doorsturen voor 10 januari
Met de WHK-beschikking worden de uitkeringslasten voor (ex-)werknemers die in de Ziektewet en/of in de WGA zitten door de Belastingdienst doorbelast aan de werkgever. Deze beschikking wordt doorgaans begin december verstuurd en bevat informatie die noodzakelijk is voor de loonadministratie. Wilt u de WHK-beschikking voor 10 januari 2024 doorsturen naar Michel Kok, m.kok@oogohm.nl. Dat geldt ook voor eventuele andere berichten van de Belastingdienst, zoals bijvoorbeeld wijzigingen in de collectieve IPAP-premie of betreffende het eigenrisicodrager zijn.
In 2024 het werkvermogen verhogen?
Eén op de vijf medewerkers in het onderwijs heeft een slecht tot matig werkvermogen! Dat blijkt uit de laatste jaarlijkse analyse van de Work Ability Index (WAI). Werkvermogen is de mate waarin een werknemer geestelijk en lichamelijk in staat is de huidige werkzaamheden uit te voeren. Een verborgen risico op nog meer uitval…. áls je er niets aan doet. Want wie dit inzicht wél benut, kan doelgericht het werkvermogen van het team verhogen, voorkomt daarmee verzuim en verhoogt de productiviteit.
Wil je het werkvermogen van de medewerkers in jouw school verbeteren. Begin met een meting in je eigen school. Zorg dat de ‘bevlogenheidversnellers en -vertragers’ van jouw school boven tafel komen. Wil je meer weten over werkvermogen, duurzame inzetbaarheid(scan) of bevlogenheid? Neem dan vrijblijvend contact op met onze samenwerkingspartner Synck Company en stuur een mail naar Merlin Jurg, merlin.jurg@synckcompany.nl.
Verwerking kosten groot onderhoud in de jaarrekening per 2024
Met ingang van 2024 worden de verslaggevingsvoorschriften voor het verwerken van de kosten van groot onderhoud gewijzigd. Schoolbesturen die de voorziening groot onderhoud op dit moment nog opbouwen volgens de zogenaamde egalisatiemethode, zullen een keuze moeten maken tussen het activeren/afschrijven van groot onderhoud en het vormen van een voorziening die per component moet worden opgebouwd. Uiterlijk per 1 januari 2024 zal deze keuze doorgevoerd moeten zijn. Dit kan een behoorlijke impact hebben op het financieel beleid en de vermogenspositie.
Renseigneringsverplichting of Uitbetaling Derden (UBD)
Hebt u in het afgelopen kalenderjaar 2023 iemand betaald voor bepaalde werkzaamheden of diensten, middels een factuur of een declaratie? Of hebt u iemand daarvoor een beloning gegeven? Dan moet u, als schoolbestuur, misschien een aantal gegevens over deze uitbetaalde bedragen of deze beloning aanleveren aan de belastingdienst.
Het gaat om betalingen aan:
- personen zonder een dienstbetrekking die betalingen hebben ontvangen
- personen die een factuur uitreiken zonder vermelding van btw (bijvoorbeeld omdat de prestatie valt onder een btw-vrijstelling).
De renseigneringsverplichting is niet van toepassing op betalingen aan (eigen) werknemers of betalingen aan een dienstverlener die een factuur met vermelding van btw heeft uitgereikt. Ook betalingen van facturen aan bijvoorbeeld een BV of een Stichting waar de persoon die voor u werkzaamheden verzorgt in dienst is en dus niet rechtstreeks door uw organisatie wordt betaald vallen niet onder de renseigneringsverplichting. Ook vrijwilligers vallen niet onder deze verplichting.
Op basis van de renseigneringsverplichting dienen de volgende gegevens gemeld te worden aan de Belastingdienst: de naam, de geboortedatum, adresgegevens en de hoogte van de betaalde bedragen in het afgelopen jaar 2023.
OOG|OHM maakt voor u een selectie uit de boekhouding over 2023. Deze gegevens worden aangevuld tot de noodzakelijk aan te leveren gegevens bij de belastingdienst. Het kan voorkomen dat wij bij u ontbrekende gegevens opvragen. Wij vragen u deze info dan tijdig aan te leveren, aangezien de gegevens voor eind januari 2024 aangeleverd moeten zijn bij de belastingdienst. Wij verzorgen, tenzij ander afgesproken met u, deze aangifte.